Лазерная коррекция зрения 

Сучасні способи корекції короткозорості

Близорукість або міопія – лідер у рейтингу проблем із зором. При цьому захворюванні людина перестає чітко розрізняти предмети на далеких відстанях, доводиться мружитися, спонукати ближче до очей текст. При цьому очі напружуються, втомлюються, що ще більше підвищує негативні діоптрії. Які сьогодні існують методи підвищення гостроти зору?

Окуляри
Найдавніший і найпоширеніший спосіб збільшення зору при короткозорості. Всім відомо, що за слабкої короткозорості (до -3.0 діоптрій) окуляри намагаються не призначати для постійного носіння. Їх використовують лише за необхідності, тому що окуляри, відновлюючи гостроту зору, послаблюють м’язи очей, а це сприяє зростанню короткозорості.

При короткозорості більше 3.0 діоптрій окуляри призначають для постійного носіння, тому що зір зменшується до ступеня, коли без окулярів не можна обійтися. При високій короткозорості (більше 6.0 діоптрій) під час виборів сили лінз лікар призначає не повну корекцію, а, так звану, корекцію переносимості, тобто. таку, що переносить пацієнт. При цьому бачить в окулярах людина не на всі 100%. Непереносимість повної очкової корекції при короткозорості пов’язані з багатьма причинами, але головна – значне зменшення зображення через лінз.

Важко звикнути до окулярів при поєднанні короткозорості з астигматизмом (це деяке відхилення рогівки від форми сфери і наближення до форми еліпсоїда). При цьому призначаються складні окуляри з циліндричним склом. Серйозну проблему і корекція окулярами анізометропії (різна оптична сила двох очей). Непереносимість повної корекції у разі пов’язані з утворенням на сітківці зображень різного розміру, які мозок неспроможний злити на єдине ціле. Мозок людини сам бореться з цим дефектом, відхиляючи погано бачить око убік (тому розвивається косоокість) або знижуючи гостроту зору одного ока (розвивається так зване «ледаче око» або амбліопія). Таке становище призводить до проблем, які потребують тривалого лікування відновлення зору.

Ледаче око розвивається також у маленьких дітей дошкільного віку при неповній корекції високої короткозорості. Низький зір у цьому випадку не відновлюється, а успіх лікування тим краще, чим раніше призначено повну корекцію зору.

Контактні лінзи
Слід зазначити, що більшість цих проблем успішно вирішують контактні лінзи. У цьому вона виключає використання очок як додаткового засобу корекції зору. Контактна лінза, на відміну окулярів, розташовується безпосередньо на поверхні очного яблука і відокремлена від передньої поверхні ока тільки шаром сльози. Завдяки близьким показникам заломлення матеріалу, з якого виготовлена контактна лінза, сльози та рогівки, лінза утворює з оком єдину оптичну систему. У цій системі очні м’язи працюють як у здоровому оці і відбувається тренування ослабленої акомодації, яка є однією з причин прогресування короткозорості. Таким чином, контактні лінзи при короткозорості є не лише засобом корекції зору, а й засобом лікування.

Як засіб корекції контактні лінзи також мають низку серйозних переваг у порівнянні з окулярами:

Оком переноситься будь-яка сила контактних лінз, тобто, можлива і допустима повна або майже повна корекція короткозорості будь-якого ступеня. Найвищий ступінь короткозорості, який мені довелося коригувати контактними лінзами, був -35.0 діоптрій. Зір у лінзах було 50% норми, а окулярах 2%. Причиною неповного зору контактних лінзах було ураження сітківки, викликане короткозорістю.
Лінзи зменшують зображення предметів значно менше, ніж окуляри, тому предмети в лінзах завжди більші.
При різній короткозорості двох очей менша різниця у розмірі двох зображень на сітківці, тому можна повністю коригувати обидва очі, отримати повноцінний зір двох очей (бінокулярний), успішно лікувати амбліопію та косоокість, а при своєчасній корекції запобігти їх розвитку.
У лінзах ширше, ніж у окулярах поле зору, більша чіткість, контрастність і об’ємність зображення. Пацієнти зі слабкою та середньою короткозорістю, що використовують контактні лінзи, говорять про іншу якість життя в лінзах порівняно з окулярами.
При астигматизмі використовуються спеціальні (торичні) лінзи, які забезпечують отримання більш високої гостроти зору та кращу переносимість у порівнянні з окулярами.
Доступні сьогодні для короткозорих та лінзи, що змінюють колір очей. Вони просто покращують настрій. А при гарному настрої та хворобі відступають.

Related posts